Google Chrome i Java

A mitjans de l’any passat, Google va anunciar que a partir de l’1 de Gener de 2015 deixaria de donar suport a NPAPI un complement del seu navegador encarregat d’executar Java i Silverlight principalment. Tal dia es va deshabilitar aquesta funció, però teníem una opció per tornar a habilitar-lo temporalment. Però això s’ha acabat, amb el llançament de la darrera versió del Chrome 45 s’ha deshabilitat definitivament el suport a Java i Silverlight.

Quins llocs estàn “afectats”?

Doncs la majoria d’operacions a la AEAT, Notificaciones 060, alguns portals de facturació online, llocs que requereixin firma digital o certificats digitals, alguns gestors de descàrregues entre d’altres.

Quina solució tenim?

Utilitzar un altre navegador per la web que et demanin aquest complement  serà l’opció mes senzilla, navegadors com Internet Explorer, Firefox o Opera, encara que aquest últim té els dies comptats, ja que està basat en Chrome.

Utilitzar IE Tab, un complement per Chrome que obre una pestanya dins el Chrome però que realment es Internet Explorer, no sortim del Chrome així que és més còmode que tenir dos programes engegats

Per que aquesta decisió de Google?

En principi és per millorar la seguretat i el rendiment del Chrome, que per descomptat que ho farà, però personalment penso que amb la posició dominant de quota de mercat que té Chrome per sobre de tota la competència i sobretot la visió i força que té Google a Internet, veig més el moviment com el d’Apple quant va forçar al seu dia el seu iPhone a deshabilitar la reproducció de Flash Player, avui en dia tots agraïm molt aquella decisió, ja que es va optar en optimitzar les webs, Flash disparava i esgotava el consum de la bateria. Per tant podem dir que Google està empenyent als desenvolupadors a utilitzar altres eines per fer les mateixes funcions, amb codi natiu com HTML5 per fer les funcions que fa Java, per fer una Internet mes estàndard, ja que no podem utilitzar Java en mòbils o tabletes.

Esta sola Google en aquesta decisió?

No, Microsoft amb el llançament de Windows 10 i el seu nou navegador que supera en gairebé tot a Chrome, tampoc suporta complements com Java, i el Flash es una versió pròpia amb col·laboració amb Adobe, amb la finalitat d’optimitzar al màxim els recursos. Pròximament Edge rebrà una actualització important i suportarà Plugins de Chrome i obrirà una mica el codi a complements d’altres, però dubto que permeti l’entrada a Java.